Anna-Sofia Winroth

Hur ska jag kunna skapa njutning och smakupplevelser när jag vet vad som verkligen finns i choklad?

I kakaobältet runt ekvatorn döljer sig en sanning som chokladindustrin inte gärna belyser, till och med aktivt undanhåller. Fattigdom, mänskliga övergrepp och miljöförstöring är tyvärr vanliga ingredienser i en chokladkaka.
Anna-Sofia Winroth

Anna-Sofia Winroth

Jag satt i en liten träbåt ute på den Indiska Oceanen när den första ingivelsen kom. Jag skulle göra allt för att skapa förändring i kakaobältet. Vad hade jag egentligen framför mig? Bakom mig fanns år av arbete i chocolateriet. Minns att jag tittade på smutsbruna, handsydda segel och att Madagaskars norra strandlinje var makalös. Ändå såg jag bara fulhet.

Den dagen började min kamp på riktigt, åren innan var mer som en startsträcka. Jag förstod inte det förrän efter ett par veckor senare då jag besökte kakaobönder i en liten bergsby på den norra sidan av Dominikanska republiken. Där bestämde jag mig; jag skulle visa världen att det går att göra god choklad. Inte bara god i munnen, utan god på riktigt.

Resan mot målet har varit lång och krokig. Bitvis hopplös. Ofta, ofta problematisk. Ibland har jag hamnat i obekväma situationer. Några gånger har det blivit farligt. Men att se positiv förändring nypa tag i strukturen runt våra livsmedel driver mig vidare.

När jag 2008 började sondera terrängen i Haiti fanns drygt två procent kvar av regnskogen. Nu finns mindre än en procent kvar. Landet är ett av världens mest utsatta och kakaobönderna där får extremt dåligt betalt. Desperation gör att många hugger ner sina träd för att sälja som ved i huvudstaden. Det betyder att urskogen snart är borta och kakaon med den. Jag tänker, att om bönderna får bättre betalt och egen kontroll över sin råvara kan stor förändring ske. Min vision är därför att bygga förädlingsstationer för alla att bruka.

När den kraftiga jordbävningen drabbade Haiti försvårades allt. En dag började jag att skriva, först en reseskildring men sedan insåg jag att det var något annat som bubblade fram ur mig. En berättelse med rötter i kakaodjungeln. Genom att förlägga handlingen till den värld som jag ibland vistas i hoppas jag kunna öka förståelsen och med det önskan för andra att vara med i så den nödvändiga förändringen.

Välkommen till min sida. En sida om min choklad och mina böcker.