Allmänt, Choklad  2013-04-18
Barras

Barras

När jag, Anna-Sofia Winroth, gjorde Barras för första gången visste jag såklart inte att de skulle komma att kallas för just Barras. Jag gjorde bara som jag lärt mig av bönder, med tekniker från urgamla anor. Att mortla kakaobönor tills kakaosmöret smälter kräver lite tålamod, men resultatet blir en supernyttig och god chokladvariation. Jag har valt att använda lite råsocker för att få dem mer tillgängliga för våra svenska munnar… Den runda formen valde jag för att knyta an till aztekernas soldyrkan och snitten i kakan symboliserar solstrålar. Dessa gör också att det blir lätt att bryta bitar av kakan. Namnet föll sig naturligt, Barras, jag blev inspirerad av böndernas namn på massan.

Traditionellt, i Dominikanska republiken, kallas massan för ”barra de cacao”. 100-procentig, mycket aromatisk, stång av hoprullad mortlad kakaomassa, blir en ”barra de cacao”.

Bönorna rostas, innan mortling, i en gjutjärns gryta över öppen eld. Sedan bankar man bönorna med träklubbor i en urholkad trädstam.

De handformade kakaostängerna river man sedan och gör drickchoklad av. Varm mjölk med massor av kanelstänger i slås över ”barra de cacao-rivet”, vätskan silas och kyls. Den ska vara isande kall tycker dominikanerna.

Prova själv, det är underbart!