Allmänt  2014-04-13

Chokladhexan Anna-Sofia Winroth fräser om barnkonventionen

Bild 4Fråga 53: Varför följer inte (choklad)världen barnkonventionen?

I år fyller barnkonventionen 25 år. 25 år!!! I 25 år har världen haft ett gemensamt instrument som ska hjälpa utsatta barn att få vara just barn. Alla länder utom Somalia och USA har ratificerat barnkonventionen. USA har en egen tolkning kan man säga. Vad Somalia har vet jag inte om de ens själva vet. Men resten av världen har tydligen glömt att de skrivit under…

Jag skulle vilja säga att alla länder som skrivit under hycklar – även Sverige. För varför tillåter vi annars import av produkter som innehåller barnarbete? Varför tillåter vi reklam som bygger på osanningar? Varför svämmar våra butikshyllor över med choklad som bevisligen innehåller barnarbete?

Varför blundar världen?

Varför blir journalister mördade som t.ex Guy-André Kieffer blev när han grävde i ”kakaoträsket”? Varför fick inte journalisten Miki MIstrati inresetillstånd i Elfenbenskusten efter sin första dokumentär om barnslaveri inom kakao?

Varför och varför och varför…

USA hycklar de också för där gjordes den starkaste satsningen mot just import av kakao som ”innehöll” barnarbete, men som ni kanske hört mig fräsa tidigare så följer inte storbolagen sitt åtagande.

Ett förslag till politikerna inför supervalet 2014: Gör barnkonventionen till lag!