Allmänt  2015-08-05

Medan det bråkas går miljön vi känner under

Anna-Sofia Winroth

Anna-Sofia Winroth

Debatten som rasar om tiggeri, rasism, integration, feminism och islamofobi kväver vårt mänskliga förstånd. Förblindar oss!

Det talas om att problemen med rasism ligger som en blöt förgörande filt över samhället och jag ryser, mer; jag förfasas eftersom den stora och viktiga frågan – den om vår miljö – går oss i princip helt förbi.

Självklart ska vi verka för ett jämlikt och mänskligt samhälle, men har vi glömt att vi är typ världsbäst på flyktingmottagande ( i alla fall i volym per capita)?

Vänster skanderar och uppviglar till brott, extremhögern svarar med att knyta näven och beger sig på trollutflykt i cybervärlden och sedan blir det typ vice versa. Oavsett politisk färg väljer många våldet som lösning för sin sak. Framförallt det skrivna ordets våld.

Och våldet sprider sig som en löpeld i samhället.

Bomber briserar. Handgranater exploderar. Ambulanspersonal stenas. Brandkårens fordon skärs sönder. Skottskador kräver sina offer. Misshandel detsamma. Behöver jag säga mer?

Hallå – vi är alla människor som lever på samma jord. Har detta ovillkorliga faktum glömts bort? Eller anser de som skriker sig mer värda?

  • De som skanderar: Hata vita straighta män!
  • De som morrar: Sparka ut varenda utlänning!
  • De som fräser: Fängsla alla bögar!
  • De som hotar: Döda alla judar!
  • De som tvingar: Kvinnor täck er!

Har de som hatar helt enkelt glömt att vi alla är människor och lever tack vare jordens resurser?

Förespråkare för ”de goda värdegrunderna” är så upptagna med att försvara mänskliga rättigheter på den svenska hemmaplanen – ibland genom våld – att de glömmer att den globala miljö vi känner är en mänsklig rättighet i sig. Snarare den miljö vi kände, för nu är såren redan djupa i naturen.

Jorden har hittills försett oss med möjligheter att leva och medan vi dör kommer planeten att överleva, tro inget annat. För faktum är: Den flora och fauna dagens levande väsen är beroende av kommer att försvinna om vi människor inte byter riktning per omgående. Hur kan vi då lägga all denna energi på att bråka om det svenska patriarkatet, eller vad det nu bråkas om? För böveln, svenska män är extremt jämställda i jämförelse. Tror feminister att de män som ännu inte blivit helt jämställda bättrar sig genom att de blir hatade? Tro nu inte för en sekund att jag inte tror på jämställdhet! Jag säger det som jag brukar säga – när ALLA förstår att ALLA är lika värda då kan vi få en hållbar värld!

Politiker rättar sig i ledet så fort en het PK-fråga tar plats i media och vips ingriper de – i efterhand – med utredningar och förslag. Visst, det finns många som engagerar sig i miljöfrågor, men var är de politiska krafttagen? Saknas de eftersom media inte rapporterar med samma täthet som de gör om rasism, hatbrott och misshandlade EU-immigranter? Saknas de eftersom trycket från ”den goda sidan” är så krävande att politikerna tror sig inte bli omvalda om de inte stillar ”de goda krigarna”?

Slutligen: Var är du – Stefan Löven? Bli den ledare Sverige behöver! Se till att Sveriges världsledande forskare inom miljöområdet får det utrymme de behöver. Verka för att den globala forskningsvärlden gemensamt kan utveckla metoder som får mänskligheten på rätt bana.

Ps. Jag har sedan inledningen av denna sommar brottas med mig själv. Insett att jag kastat bränsle på samma eld som jag ovan beskriver. Lovar bot och bättring!

Anna-Sofia Winroth