Allmänt  2015-05-26

Säger han att jag är en rasist?

Bild 4Igår påstod folkpartisten Per Altenberg att vi inte har någon ”åsiktkorridor” i Sverige. Bara att han behöver skriva denna artikel tar jag som ett bevis på att vi de facto har en sådan. Per skriver en aning ironiskt att metadebatten, alltså debatten om debatten, felaktigt; ” … går ut på att det finns tabubelagda ”politiskt inkorrekta” åsikter som man inte får uttrycka.”

Vidare påstår Per, att han som har rätt inte får möjlighet att påtala hur korkade de är, de som har fel. Ja, ni läste rätt, korkade är ordet han använder. Betänk, denna man är politiker – sittande som vice ordförande i Sollentunas kommunfullmäktige. Detta förundrar mig – en hel del faktiskt.

Citat ur artikeln:

”För det andra lägger uppfattningen att ”man inte får säga vissa saker” en våt filt över det svenska debattklimatet. Konsekvensen blir nämligen att vi som inte håller med om dessa ”tabubelagda” åsikter inte längre förväntas argumentera emot dem med full kraft och påtala hur korkade de är. Istället ska vi lägga band på oss och hysa förståelse för opinionsbildare som vill skicka tillbaka flyktingar till krig eller antyder att svensk välfärd skulle kollapsa om vi tar emot fler asylsökanden. Trots att vi är övertygade om att de har fel förväntas vi vara snälla, ja helst tysta.”

Jag, Chokladhäxan, har debatterat i många år och på senare tid har jag kommit fram till att debattklimatet i Sverige blivit snärjigt och faktiskt osunt. Känner inte att debatten är särskilt fri längre. Men, hur hade jag som ilsken debattör haft det i dagens Ryssland eller Saudiarabien?

Putin hade fängslat, eller låtit giftmörda mig, det är jag rätt övertygad om. I Saudiarabien skulle jag ha tvingats bära heltäckande och hålla käft, eller annars fått smaka på offentligt spöstraff. Alltså är det verkligen inte synd om mig som svensk debattör, även om Per påskiner att så tycker hans oliktänkare. Jag anser dock att ordets valör missbrukas gång på gång i Sverige. Grova ord strösslas ut som strollerkombi, göder hatet och dödar den fria debatten. Jag är inte rasist bara för att jag tycker att Sverige för en ohållbar migrationspolitik. Ändå möts sådan kritik med ord som rasist och rasism.

Per Altenberg skriver att han förväntas vara snäll och tyst och t.o.m. förstå opinionsbildare. Därför säger jag: Låt oss mötas i debatten om invandringen. Inga förtal eller påhopp, utan som Per säger i: ” … en fri debatt där den åsikt man uttrycker varken gör en till offer eller förtryckare.”

Riskerar välfärden kollaps p.g.a. invandring?

2014 beviljade Sverige ungefär 110.000 uppehållstillstånd, 14 % av dessa personer fick ansökan beviljad av arbetsmarknadsskäl, men den större delen är asyl och anhöriginvandring. De kommande fem åren förväntas någonstans nära en halv miljon ytterligare nyanlända till Sverige.

Med detta sagt vill jag påpeka att i min hemkommun bor nästan lika många som fick uppehållstillstånd förra året och här i Gävle ligger vi i topp vad det gäller arbetslöshet. Och bostäder kryllar det inte precis av. Hur kan vi säga annat än att Gävle och andra städer i Sveriges står inför en mycket svår uppgift?

Är jag korkad som då säger att Sveriges välfärd riskerar att kollapsa om inte politiken lägger helt om? Du, Per Altenberg, skriver ju det – att de som säger så är korkade.

Om du frågar mig är det korkat att ta av biståndspengar till migrationspolitiska åtgärder inom Sverige. Rätt hanterat borde bistånd istället bidra till att stävja konflikter ute i världen – oroliga områden som människor nu flyr ifrån. Ställer sig politikerna någonsin frågan vad som händer med de som inte lyckas, eller kan, sälja av bohag eller låna pengar för att köpa en biljett över ”Dödens hav”? Har vi inte ett ansvar gentemot dem som sitter fast i oroliga områden?

Trolla med siffror

Att politiker trollar med siffror det har fler än jag förstått, men ska politikerna också trolla fram endast friska pensionärer, färdigutbildade självgående barn och ett par hundratusen nya jobb till 2020, för att nå målen? Eller skapas nu hokus pokus, vips ett par miljoner småföretagare till att bli statens nya kassako? Nej, förlåt jag glömde – de nya företagen ska ju finansieras via etableringsstöd för nyanlända och genom andra bidrag … Trolleri-trollera …

Nej, jag anser att den migrationspolitik som nu förs bygger klyftor, skillnader som kommer att vara svåra att överbrygga. För att toppa polariseringen flyttas anslag hit och dit och grupper ställs emot grupper. På det släcker Sverige bränder – på eget territorium – genom att urholka biståndet. Detta får mig att undra om våra politiker verkligen använder statskassan effektivt? Lyft blicken förbi Medelhavet och se sanningen!

Det dör 17.000 barn varje dag i vår omvärld – fokusera på detta faktum, börja med världens barn och deras rättigheter. Verka för skolgång till de 58 miljoner barn som ännu står utanför skolan och de 100 miljoner barn som slutar skolan i förtid. Jag tycker det vore väldigt intressant att mäta UNESCOs kostnad för global skolgång kontra svensk migrationspolitik i otrollade siffror.

Sverige borde vara en förebild, Sverige borde strida för barnens rättigheter och därmed på sikt göra instabila områden säkra.

Jag tycker att det är korkat att inte se; framtiden vilar i världens barn …

Anna-Sofia Winroth, människorätts aktivist, miljökämpe och småföretagare