Gudarnas föda – den som dödar

En spänningsroman som visar chokladens mörka baksida

I dagarna relanseras Gudarnas föda – den som dödar, en samhällskritisk, verklighetsbaserad spänningsroman som utspelar sig djupt inne i Haitis kakaodjungler. Boken är skriven av debutanten Anna-Sofia Winroth, chokladmakare och kakaoplantageägare.

Trailer för Gudarnas föda -den som dödarGudarnas föda – den som dödar bygger på en fruktansvärd verklighet som författaren personligen bevittnat och som hennes fantasi har broderat ut med hjälp av olika karaktärer. Boken är den första fristående delen i en trilogi. Del två, Guds Moder – den röda hämnden, utkommer under 2014.

– I kakaobältet runt ekvatorn döljer sig en sanning som chokladindustrin inte gärna belyser, utan till och med aktivt döljer. Fattigdom, mänskliga övergrepp och miljöförstöring är tyvärr vanliga ingredienser i en chokladkaka. Genom att skriva den här boken har jag fått utlopp för mycket av min frustration och även fått möjlighet att låta läsaren glänta på en dörr som varit stängd allt för länge, säger författaren Anna-Sofia Winroth.

Den första versionen av Gudarnas föda – den som dödar, kom ut i september 2012 under Anna-Sofias eget förlag. Den 23 februari i år vann boken utmärkelsen ”Best in world” i Louvren i Paris och i samband med det, uppmärksammades Anna-Sofia Winroth av Stevalis agentur och därigenom även den välmeriterade redaktören Eva Stjerne Borgström, som ombearbetat texten inför nylanseringen.

I Gudarnas föda – den som dödar möts historia och nutid, realism och voodoo, autentiska och fiktiva personer, laglydighet och korruption, mod och ondska, fattiga kakaobönder och västerländskt välstånd.

Chokladmakaren Mira Wallin reser till Haiti för att tillsammans med bönderna förädla kakaobönor och skydda regnskogens kakaoträd. Men väl på plats möter hon oväntat motstånd. När hon plötsligt försvinner följer hennes haitiska vänner och exmaken, Tom Wallin, spåren hon lämnat efter sig. Spår som också andra bevakar.
Vad eller vem är det som hotar i Haitis djungel? Vem följer varje steg Mira tar och varför? Måste hon dö? Svaret döljer sig bland annat i ett brev från 1566, skrivet av Bartolomé de Las Casas.

Gudarnas föda – den som dödar är insåld till svenska bokkedjor och bokhandlare, såsom t ex Akademibokhandeln (numera Bokias ägare), JB-gruppen och Ugglan.
Ordinariepris är 249 kr, format; storboksroman 462 sidor.