Allmänt  2014-03-02

Infekterade råvaror i choklad

P1060759Fråga 11. Hur kan infekterad kakao, av sporer och annat, benämnas vara en råvara av bästa kvalitet?

Ständigt proklamerar kakaoindustrin att deras smältande goda choklad är gjord av de bästa råvaror marknaden erbjuder. Allt är tipptopp, smarrigt och till och med nyttigt. MEN sanningen bakom produkten är långt i från den påhittade verklighet som reklamen visar.

Denna bild tog jag för ett halvår sedan i Dominikanska republiken. Fotot visar kakao som är ”sjuk” av olika angrepp från svampsjukdomar och andra defekter. Ändå så såldes just denna kakao till USA.

Till USA kom kakaon med hjälp av kemikalier för att ”klara” transporten och i fabriken där kakaon omvandlades till ”smältande och len” choklad tillsattes ytterligare en cocktail av kemikalier.

Med reklam och kemikalier kan tydligen vad som helst säljas. En choklad av bästa kvalitet består av två saker; kakao och råsocker, svårare än så är det inte. Men sjuk-kakao kostar mindre pengar och därför kommer den att ingå i mycket av den kommersiella chokladen. Att göra choklad av sjuk-kakao utan kemikalier går inte – inte om den ska bli säljbar.

I en god choklad ingår naturligtvis att upprätthålla mänskliga rättigheter och naturens förmåga att upprätthålla ekosystemet.

Anna-Sofia Winroth ställer frågor till kakaoindustrin. Varje fråga skickas sedan till sociala medier och journalister.